Eğitim şuan dahil hepimizin içinde bulunduğu bir süreçtir. yalnızca bilgi vermekle kalmayan, bireyin hayatını daha iyi yönetebilmesi için gerekli becerileri kazandıran bir süreçtir. Eğitim sadece bize matematik veya tarih öğretmez. Aynı zamanda nasıl düşüneceğimizi, nasıl kararlar alacağımızı ve doğruyu yanlıştan nasıl ayırt edeceğimizi da öğretir.
Eğitim, okul sıralarıyla sınırlı bir süreç değildir. Çocukluktan itibaren hayat boyu devam eden bir süreçtir. Örneğin çocukken oyun oynarken bile çok şey öğreniriz. Paylaşmayı problem çözmeyi, iletişim kurmayı, okul yıllarında ise bu beceriler gelişir ve daha olgun bireyler haline geliriz. Eğitim hayatın her alanında ve her aşamasında bizimle olan bir yolculuktur demek yanlış bir tanım olmaz olmaz.
Eğitim Amacı
Eğitimin temel amacı, bireylerin hem kendilerine hem de topluma faydalı olabilmelerini sağlamaktır. Eğitim, insanların potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olur ve onları topluma daha iyi uyum sağlayacak bireyler haline getirir. Aynı zamanda, bireylerin yeteneklerini geliştirmelerine karar alma süreçlerinde daha doğru karar almalarını sağlar.
Eğitimin İşlevleri
Eğitimin bireysel, toplumsal, ekonomik ve siyasal gibi işlevleri vardır.
Toplumsal İşlev: Eğitim, toplumsal değerleri ve kültürleri aktarır. Toplumun devamlılığını sağlar.
Bireysel İşlev: Bireyin Yeteneklerini keşfetmesine ve geliştirmesine yardımcı olur.
Ekonomik İşlev: Bireyi iş hayatına hazırlar, meslek becerileri kazandırır.
Siyasal İşlev: Vatandaşlık bilincini geliştirir, bireyi topluma karşı sorumluluk sahibi bir vatandaş yapar.
Son olarak eğitim sadece belli bir dönemle sınırlı kalmaz, hayat boyu devam eden bir süreçtir. Bu süreç sayesinde daha bilinçli bireyler olur, topluma ve kendimize daha faydalı oluruz.